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8 Cllr Penny Rainbow 30.07.2025 Item 8. - 90 Kirklington Road, Southwell NG25 
0AX - 25/00628/S73 
 
Factual Interpretation 
The officer report doesn’t seem to make it 
explicit that the s73 application involves taking 
an external covered patio area and enclosing it 
to be become an internal room and part of the 
outbuilding as a ‘Garden Room’. 
 
The existing approved plans under 
22/01023/FUL (Proposed single storey extension 
to host dwelling and alterations, partial 
rebuilding and conversion of outbuildings for 
use ancillary to the enjoyment of the 
dwellinghouse) labelled rooms within the 
outbuilding as ‘store’, ‘wc’, ‘study’ and ‘garden 
room’; with the external covered patio area 
labelled ‘covered area’. There were 6 internal 
spaces within the existing approved plans. 
 
The proposed plans under 25/00628/S73 now 
no longer label most of the rooms in the 
outbuilding, although it still labels the same 
room as ‘store’ as in the existing approved 
plans. The ‘wc’ label has been moved to a 
different room and the previously approved 
external covered patio area has become an 
internal room and is labelled as ‘garden room’. 
The internal arrangement of the proposed plans 

The use of the converted building does not form 
any part of the consideration of this S73 
application.  Consideration of this S73 restrict to 
the followings: 
a) Roof section of the lean-to structure on the 

west elevation is larger (in volume) than the 
previously approved, but footprint remain 
the same. 

b) Cladding dimensions on the side (eastern) 
elevation that is facing the main dwelling is 
slightly different to the approved.   

c) Cladding dimensions on the side (western) 
elevation, and completed with two panes 
door rather than three panes. 

 
Furthermore, the external covered patio area 
form part of the previous application 
22/01023/FUL.  There is no increase in terms of 
footprint when compared to the originally 
approved scheme.  The change to this section of 
‘external covered patio area’ on the S73 
application limited to the roof section – 
increased in overall height and volume. (See 
paragraphs 3.5, 3.6, 7.9 and 7.14 of the 
committee report) 
 
The conversion of the buildings was completed 
in December 2024. The internal alteration to a 
completed building does not constitute to 
development, therefore no planning 
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is significantly different to the existing approved 
plans. There are now 7 proposed internal spaces 
within the proposed plans in a different internal 
arrangement. 
 
Commentary 
The original application under 22/01023/FUL to 
convert the large range of outbuildings was for 
‘use ancillary to the enjoyment of the dwelling 
house’. The application stated the usage of the 
space within this to be as a games room, home 
office, WC and storage space. The application 
explained the intention to use the outbuildings 
not only as additional space for the host 
dwelling but with the option for visiting family 
and friends to stay in the conversion on an ad 
hoc basis. 
 
Permission was granted for this with a condition 
that the outbuilding range shall not be occupied 
at anytime other than for purposes ancillary to 
the residential use of the main dwelling at 90 
Kirklington Road. The reason for this was to 
prevent the creation of a separate dwelling in a 
location where new residential development 
would not normally be permitted. 
 
Where it is proposed to construct an extension 
to or a separate building in the curtilage of a 
dwellinghouse, the use of the structure will 

consideration is required for the internal 
alteration in this case.  The main planning 
consideration would be the use of the building 
as whole remains ancillary to the main dwelling 
or not. (See paragraphs 7.16 to 7.20 of the 
committee report) 
 
The use of the building is considered remain 
ancillary to the main dwelling. (See paragraphs 
7.16 to 7.20 of the committee report). 
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normally be: 
• To provide additional living space, which 
would be part and parcel of the primary 
dwellinghouse use; or 
• For purposes incidental to the use of the 
dwelling – meaning a use that is not ‘part and 
parcel’ of but has a normal functional 
relationship with the primary dwellinghouse 
use. Examples of incidental uses are 
parking/garaging, garden buildings, home gyms 
etc. 
 
Where it is proposed to construct an extension 
or outbuilding to provide living space for a 
relative or other person, the use will normally 
be either: 
• Still part and parcel of the primary 
dwellinghouse use because the use of the 
extension or annexe would be physically and/or 
functionally connected to the use of the main 
house and a new planning unit would not be 
created. 
• Use as a separate dwellinghouse in a 
separate planning unit.                                                                                         
 
Section 55(3)(a) of the Town and Country 
Planning Act 1990 identifies that use of a 
previously single dwelling-house into two or 
more separate dwelling-houses constitutes a 
material change of use. Thereby being 
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development that requires planning permission. 
 
Case law in Uttlesford DC v SSE & White 
identifies that whether self-contained 
accommodation with facilities for independent 
living becomes a separate planning unit is a 
matter of planning judgement based on the 
facts and the degree it functions as an annexe 
with the occupants sharing living activity with 
those in the main dwelling. 
 
In the case of Rambridge v SSE & East 
Hertfordshire DC, an LDC was sought to use a 
partially completed building as a residential 
annex, on completion or one day afterwards. 
Permitted development rights under Class E of 
Part 1 of Schedule 2 of the GPDO permits a 
building only if it is required for a purpose 
incidental to a dwellinghouse, not for a primary 
residential use. In that case the court held that 
where a residential annexe contains primary 
living accommodation, a judgment should be 
made on whether the use is part and parcel of 
the use of the dwelling or there has been a 
material change of use to create a new self-
contained dwelling in its own planning unit. The 
court clarified that primary living 
accommodation is not incidental to the use of a 
dwellinghouse and, to benefit from Class E 
permitted development rights, an annexe must 
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be used for incidental purposes. 
 
The applicants moved into the outbuilding 
conversion in May 2024 when their son and 
children moved into the main dwelling. The 
lean-to roof covering outside space at the rear 
appeared unfinished but by October/November 
2024 the original outbuilding footprint was 
extended to incorporate within the internal 
habitable area that outdoor space that was 
originally and clearly marked on the approved 
plans as an outdoor covered area. 
 
Factors that are relevant to determining 
whether something is an independent or 
separate dwelling can include: 
 
• Are the occupants living as part of the 
household in the main house?  
• Are any facilities shared with the main 
house, this can include pedestrian access, 
vehicular access, parking, garden space, 
services/utilities? 
• How does the size of the purported 
annexe compare in size to the main house? 
• What facilities does the purported 
annexe contain, in terms of it being self-
contained, does it contain a kitchen, bathroom, 
living space and bedroom(s)? 
• How close is it to the main house? 

 
 
There is no evidence submitted for this claim 
(time of the converted building used as living 
separate dwelling).  Furthermore, the 
consideration for proposed S73 application 
should be on the proposed variation compared 
to the approved scheme. The S73 did not 
include to vary the use of the converted building 
to be a sperate dwelling. (see section 3 of the 
committee report) 
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Having regard to the above considerations, what 
the applicants have created within the 
outbuilding range is a separate, entirely self-
contained and fully functioning accommodation 
unit equivalent to a sizable bungalow with loft 
space.  A separate new pedestrian access has 
been created in the new roadside boundary 
fence to the side/rear of the conversion.  The 
applicants, both capable of independent living, 
now reside permanently in this outbuilding 
conversion and could well do so for the rest of 
their lives and possibly with further additions 
planned. Albeit having regard to case law in 
Rambridge v SSE & East Hertfordshire DC would 
appear to suggest that the outbuilding as it is 
being used could not benefit from any 
permitted development rights to alter it. 
 
The Permitted development rights for 
householders – Technical Guidance although 
only guidance, gives an explanation of the rules 
on permitted development for householders. In 
relation to Class E on outbuildings, says ‘A 
purpose incidental to a house would not, 
however, cover normal residential uses, such as 
separate self-contained accommodation or the 
use of an outbuilding for primary living 
accommodation such as a bedroom, bathroom, 
or kitchen.’  

 
The use of the building did not form part of the 
proposal. See committee report for detail 
assessment. 
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The s73 application in increasing the 
accommodation available in the outbuilding, 
thereby making it even more suitable and likely 
to function as a separate dwelling. 
 
The Council has published advice on how it 
looks to interpret matters relevant to this 
application. The SPD for householder 
development states that ‘where an annexe 
includes all of the primary aspects of 
accommodation (bedroom/ living room, kitchen 
and bathroom) and the unit could be, or is 
being, lived in separately with limited or no 
relationship to the host dwelling either through 
a family member or the level of accommodation 
then it will be considered as a new dwelling and 
so not householder development. Accordingly 
full planning permission for a new dwelling 
would be required with relevant policies of the 
development plan being applied in its 
consideration.’ 
 
The size, internal layout and accommodation 
offer being proposed in this application exceeds 
what could reasonably be considered as 
ancillary to the main dwelling. As such the 
proposed use of the outbuilding cannot be 
regarded as ancillary to the main dwelling. The 
s73 application further extends the floorspace 

 
The use of the converted building did not form 
part of the proposal. See committee report for 
detail assessment. 
 
 
This is an application for S73 consists of the 
following: 
a) Roof section of the lean-to structure on the 

west elevation is larger (in volume) than the 
previously approved, but footprint remain 
the same. 

b) Cladding dimensions on the side (eastern) 
elevation that is facing the main dwelling is 
slightly different to the approved.   

c) Cladding dimensions on the side (western) 
elevation, and completed with two panes 
door rather than three panes. 

 
The use of the converted building does not form 
part of consideration at this application as 
assessed in the committee report. 
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of the outbuilding which exacerbates this issue.   
 
Although being suggested to be ancillary, the 
accommodation in the outbuilding and the main 
dwelling are both self-contained, with their own 
respective front doors and to all intents and 
purposes the original cottage and the new 
building are perceived as separate units, set 
either side of a shared driveway. The floorspace 
of the outbuilding is already large; will get larger 
as a consequence of the s73 application if 
permitted and certainly is not of a size or scale 
that would represent a typical small annexe that 
the Council would judge as being ancillary as 
described in the SPD. 
 
The size of the accommodation in the 
outbuilding could not reasonably be considered 
to be subservient or subordinate to the host 
dwelling and it is designed in a manner to easily 
enable the outbuilding and the original cottage 
to be used as separate and discrete dwellings. In 
this respect the Council has already concluded 
that it is unacceptable to build a second 
dwelling of any type or siting on this overall site. 
 
Given the very clear conclusion in the officer 
notes on the original application under 
22/01023/FUL that in this specific case the use 
of the outbuildings is only considered to be 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The footprint of the converted building has not 
altered from the previously approved scheme – 
therefore the scale of the converted building, 
the use as annexe, the physically and 
functionally have already been assessed 
through the previous application. 
 
If the complaint/issue is to do with the use of 
the converted building as stated in the 
comments received, this is outside of this S73 
application’s consideration and could be 
considered by a sperate full application or 
investigate by enforcement team. 
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ancillary because the accommodation is not 
proposed to have a kitchen or bathroom and is 
only to be occupied on an ad hoc basis and that 
must remain the case. It therefore seems 
somewhat inconsistent that the development as 
now built to be retrospectively addressed in this 
s73 application, is considered to meet the 
definition of being ancillary. 
 
The works have been undertaken not according 
to the approved plans and the significant 
changes to the actual layout and use of the 
outbuilding has created a sizable separate self-
contained accommodation unit.  
 
What constitutes a self-contained dwelling is 
not specifically defined in legislation but case 
law in Gravesham BC v SSE & O’Brien [1982] sets 
out the characteristics of a dwellinghouse. 
Those are the ability to afford to its occupants 
the facilities required for day-to-day private 
domestic existence. 
 
As such it is my understanding based on the 
facts in this case that the outbuilding appears to 
function as a self-contained dwelling. This would 
represent a material change of use arising from 
the subdivision of a dwelling into two dwellings. 
This can be considered to be a contravention of 
the existing planning permission in terms of a 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
As concluded under section 9 of the committee 
report, ‘Only the very narrow scope of the 
matters of varying the condition imposed are 
open for consideration.’ 
 
The use of the converted building does not form 
part of the planning consideration in the S73 
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breach of condition as well as being a breach of 
planning control in itself. 

application. 
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